Vikten av att skriva lättfattligt

Publicerat 19.7.2022

Boken "Lätta vikter, baby!" är en lättfattlig bok.

Vad betyder det? Det betyder att den kan läsas av de flesta, även av dem som inte har en god läsförmåga. Varför valde jag att skriva en lättfattlig bok?

När jag intervjuade förlaget Bokpils Sabira Ståhlberg till tidningen Synvinkel om lättläst sade det klick direkt. Jag blev genast intresserad av hennes idéer om lättlästa böcker och varför de är så viktiga.

I Finland utgår vi ifrån att alla läser bra. Det är långt ifrån sanningen. Dessutom anser jag att det mesta som skrivs kan uttryckas enklare och klarare (inte minst byråkratiska texter. Varför är sådana texter ofta totalt obegripliga? Vem blir bättre av det?) Det är min förhoppning att den här hemsidans texter och blogginlägg kan läsas av alla.

Lättfattlig är inte samma som lättläst. En lättfattlig bok kan ha lite längre meningar och kapitel än en lättläst. Men den ska inte innehålla till exempel onödigt svåra ord. Ernest Hemingway sade att det är bättre att använda ett enklare ord än ett svårt.

Att skriva lättfattligt eller lättläst är inte lätt. Det är svårare än att bara skriva en text utan att tänka efter om den är lättbegriplig eller inte. Att skriva så att alla förstår kräver att du verkligen är insatt i ämnet du skriver om. Många år som journalist lärde mig att det är svårare att skriva en kort text än en lång.

Att skriva lättfattligt eller lättläst är ett jämställdhetsarbete anser jag. Det är ett sätt att göra en text, även en med ett krångligare innehåll eller budskap, tillgänglig för alla.